woensdag 18 februari 2015

Afgelopen zaterdag heb ik wat tips gegeven tegen het tranen tijdens het snijden van uien, dus lijkt het me een goed moment om nu uiensoep - siepelsop in het Fries, vind ik zo'n leuk woord - te promoten als besparende maaltijd. Uien is een gezonde en goedkope groente.




Water, bouillonblokjes, uien (veel), wat bloem, kruidnagels, laurierbladeren, (oud)brood, geraspte kaas, wat boter, klein beetje rozemarijn (gedroogde).

Water met bouillonblokjes, kruidnagels en laurierbladeren aan de kook brengen. De uien schillen en  in halve ringen snijden. Uien fruiten totdat ze glazig zien, daarna een beetje bloem er overheen strooien en nog een paar keer omscheppen. Voordat je de uien in het water laat glijden eerst even de kruidnagels en laurierbladeren eruit halen. Je kunt wat rozemarijn meekoken. Oude boterhammen kun je in de broodrooster doen, aan stukken snijden en met de kaas erop, bovenop de uiensoep in een kom en in de oven zetten.
Je kunt dit zelf heel goed aanpassen. Wil je een heldere uiensoep, dan laat je de bloem weg. Heb je geen rozemarijn in huis, dan laat je dat achterwege. Misschien heb je nog wel een teentje knoflook, dan kun je dat gebruiken. Kruidnagels en laurierbladen zijn ook niet noodzakelijk maar geven het wel iets meer smaak. Ga lekker rommelen en koken en geniet van je eigen budgetmaaltijd.

Nu heb je die uien natuurlijk gesneden zonder een traan maar zit je nog met die vieze geur aan je handen. Op internet gaan verschillende tips de ronde van citroensap, tandpasta, handen droog wassen met zout en dan afspoelen, je handen nat een paar keer over de kraan wrijven of een metalen zeepje kopen in een huishoudwinkel en dan je handen wassen net als met echt zeep. Zelf heb ik dat van de kraan geprobeerd en dat leek wel te helpen. Dit sopje (foto) gekocht bij Action, helpt ook goed.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten