zaterdag 25 juni 2016

Van de week heb ik via uitzending gemist het programma 'broodje gezond' gekeken op tv. Ik vond het een interessant programma. De vraag 'is boter beter dan margarine' probeerden ze te beantwoorden. Verschillende mensen waren echt overtuigd van het feit dat boter meer natuurlijk is dus automatisch beter voor je. Dit blijkt niet helemaal waar. In boter zit veel verzadigde vetten en in margarine veel onverzadigde vetten. Dit laatste blijkt beter voor je te zijn. Eet je veel verzadigde vetten dan gaat je cholesterol omhoog. Dit is niet goed voor je bloedvaten en daarmee meer kans op hart- en vaatziekten.

Verzadigd vet zit veel in dierlijke producten zoals volvette kaas, worst, volle melkproducten. Ook zit er veel in koek, gebak, snacks en zoutjes. In kokosvet en palmolie zit ook veel verzadigd vet.
Meestal geldt dat als het vet bij kamertemperatuur hard is (boter, margarine in een wikkel) het verzadigd vet is en als het zacht of vloeibaar is meer onverzadigd vet is (halvarine of margarine in een kuipje, olie en vloeibaar bak- en braadvet).

Later op internet nog even gekeken wat daar allemaal wordt geroepen over te hoog cholesterol. Er zijn ook geluiden tegen dit bovenstaande verhaal. Die geluiden beweren dat een hoog cholesterol in ons lichaam ontstaat door het eten van teveel suikers, geraffineerde koolhydraten, onverzadigde vetten en transvetten. Dat het cholesterol juist een beschermingstechniek van ons lichaam is om o.a. ontstekingen te repareren die ontstaan in onze aderen door het eten van lichaamsvreemd voedsel.
Als cholesterol een beschadiging tegenkomt in de bloedvaten dan werkt het als een soort plamuur in een muur met een scheurtje. Als er veel scheuren ontstaan moet er flink wat plamuur tegenaan. Dit is de vervetting van de aderen. Maar de scheur is het probleem, niet het vet.

Door deze tegengeluiden weet ik ook niet goed wat nu te geloven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten