zaterdag 9 april 2016

Van de week hoorde ik op de radio dat er in het tijdschrift Quest Psychologie een artikel staat over zelfbeheersing. Het artikel heb ik zelf niet gelezen maar er werd gebeld met iemand van het tijdschrift Quest. Veel zelfbeheersing betekent een beter, gezonder, succesvoller en gelukkiger leven.
In de jaren 60 hebben ze een test gedaan met kinderen. Ze mochten een marshmallow eten maar als een volwassene terug in de kamer kwam en ze hadden de marshmallow nog niet aangeraakt dan kregen ze er twee. De kinderen die de zelfbeheersing hadden om te wachten bleken later in hun leven minder overgewicht en succesvoller te zijn dan de kinderen die niet konden wachten. Het is zaak om kinderen zo vroeg mogelijk zelfbeheersing te leren volgens het artikel.

Zelfbeheersing kan op heel veel vlakken zeer gunstig zijn. Het zorgt dat je toch weer iedere keer naar de sportschool gaat, dat je niet iedere 5 seconden de telefoon pakt om social media te checken maar bijvoorbeeld ook qua voeding is het goed om veel zelfbeheersing te hebben.
Je kunt voor jezelf een plan maken om om te gaan met de verleidingen van heel veel lekkere hapjes nemen op een feestje bijvoorbeeld. Als de schaal met bitterballen voorbij komt dan draai ik me om en neem een glas water. Dit zal dan na verloop van tijd een gewoonte worden.
De medewerker van het tijdschrift Quest had nog een voorbeeld. Je kunt ook aan de toekomst denken met winkelen. Niet 2 paar schoenen kopen maar gewoon 1 paar en het geld wat je nu niet aan het 2e paar uitgeeft dat je dat op een spaarrekening zet voor later. Wie weet heb je er wat aan. Ik vond het in ieder geval wel iets om over na te denken.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten