zaterdag 9 mei 2015

Afgelopen week keek ik even met een kopje thee "koffietijd" en daar zag ik een leuk Moederdag cadeau. Aangezien mijn dochter van bakken houdt ( ik ook) lijkt mij dit leuk. Zelf heb ik het al gemaakt voor mijn moeder. En we hebben er lekker van gesmuld met z'n allen. Het is een soort cakeje met appels erin en dat gemaakt in een oud kopje.



                             
Ingrediënten:

Voor de cakejes:



Voor de amandellaag:

  • 50 gram roomboter
  • 100 gram kristalsuiker
  • 50 gram amandelschaafsel

Extra benodigdheden:

  • 10 mooie oude kopjes
  • Kleine uitsteker hart
  • Cocktailprikkers
  • Mixer met garden

Bereidingstijd: 30 minuten

Baktijd: 30-35 minuten op 160 graden (elektrische oven), 150 graden (heteluchtoven) of stand 2-3 (gasoven). De amandellaag 10 minuten bakken.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor.
  2. Vet de kopjes goed in.
  3. Was de appels en snijd er dunne plakken van en steek hier zoveel mogelijk hartjes uit. Besprenkel deze hartjes met het citroensap en zet ze weg in de koelkast in een afgesloten bak.
  4. Snijd de overige appel in kleine blokjes.
  5. Roer de roomboter zacht in een beslagkom en voeg de cakemix en de vier eieren in een keer toe.
  6. Klop het geheel met de mixer op de laagste stand in circa 1 minuut tot een glad beslag.
  7. Klop het beslag daarna met de mixer op de hoogste stand in 2-3 minuten tot een luchtig beslag.
  8. Voeg de appelblokjes en de kaneelsuiker aan het beslag toe en meng deze met een spatel door het beslag.
  9. Zet de kopjes op een bakplaat en verdeel het beslag over de ingevette kopjes en bak ze iets onder het midden van de oven gaar in 30-35 minuten gaar.
  10. Verwarm voor de amandellaag de boter met de suiker en het amandelschaafsel in een steelpan.
  11. Verdeel het amandelmengsel over de cakejes en bak ze nogmaals 10 min, zodat ze mooi lichtbruin en krokant zijn.
  12. Prik de appelhartjes op de cocktailprikkers en decoreer hiermee de moederdagcakejes.

Tips:

  • Schep de kopjes niet te vol, +- 2 cm onder de rand.
  • Kies kopjes die ongeveer dezelfde inhoudsmaat hebben, zodat ze allemaal tegelijk gaar zijn.
  • Je hoeft geen karamel te maken. Als de boter gesmolten is en goed gemengd met de amandel en suiker is het goed.
  • Laat de cakejes iets afkoelen, zodat je moeder zich niet brandt aan de hete oortjes.
  • Schrijf een lieve groet op een kaartje en hang deze aan het oortje.
Heel veel plezier met dit recept.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten